Как да почистим филтъра на пералнята и кога да се обадим на сервиз?

Филтърът на пералнята е сред най-важните части, които е задължително да се поддържат постоянно чисти! Като цяло съвременните перални имат поне по два или дори три филтъра, които са поставени на различни места в уреда. Много домакинства смятат, че пералнята им ще е вечна, но дори при добра поддръжка, понякога ремонт на пералня е неизбежен. Най-крайния признак, че един от филтрите на уреда ви е задръстен – е липсата на изпомпена вода. Не винаги за оставащата в пералнята вода е виновна веднага помпата или повреда в нея. Първото, което трябва и е добре да се направи, е да се почисти добре и правилно филтъра! Ето и как става това.

Филтърът на пералнята – по силите ли ни е да го почистим и кога е време да потърсим специалист?

Един от най-важните филтри, които улавя мръсотията и твърдите частици от прането се намира в долната част на машината отдясно. Филтърът е покрит с капак, който трябва да се отвори и съответно филтъра да бъде отвъртян и почистен. Въпреки, че изглежда твърде лесно, понякога почистването на филтъра не е по силите ни, защото той не може да бъде отвъртян и изваден за почистване! В такива ситуации, които най-често се случват, при новите модерни перални машини – не напъвайте! Единственото, което ще постигнете е да счупите филтъра и ще ви трябва нов. По-добрата идея е да се свържете със сервиз от професионалисти, като нашия за да отстраним проблема.

При почистването филтъра на пералнята ще изтече и значително количество вода от нея, затова е добре леко да я повдигнете и да сложите плосък, широк съд под нея! Филтъра се отвърта постепенно, а не наведнъж, за да не се изсипе цялото количество вода събрано при пранетата. Ако не сте чистили никога филтъра на пералнята си, той ще е задръстен с тиня, ситни частици и вероятно косми. Измивате го добре с топла вода и сапун, след което почиствате нишата около него и капака, отново със сапунена вода. След това може да върнете филтъра. Добре е редовно да почиствате по този начин и гуменото уплътнение на барабана, защото то задържа мръсотия в себе си и това уврежда прането ви! Освен това повечето едри предмети попаднали във филтъра на пералнята ви, преминават през това уплътнение, така че изпреварете нещата!

Ако се нуждаете от ремонт на перални в София или поддръжка и почистване, за да заработи старата ви пералня, като нова – не се чудете, а ни се обадете! Екипът ни от професионалисти ще пристигне при вас бързо, ще отстрани повредата и ще ви спести главоболията.

SHARE IT: